Studenten van Hogeschool Saxion presenteerden de resultaten van hun opdracht bij gemeente Apeldoorn. De studenten van de opleidingen Klimaat en Management en Stedenbouwkundig Ontwerper onderzochten hoe de wijk De Maten er in de toekomst uit zou kunnen zien wanneer de wijk is overgestapt op duurzame warmte. Wat gaat er veranderen in de omgeving?
v.l.n.r: Studenten Floris van Loen, Geert Nijzink, Kjell Scheffers en Sofie Lansink presenteren hun opdracht
De opdracht is onderdeel van een langlopende samenwerking tussen gemeente Apeldoorn en Hogeschool Saxion. De studenten onderzochten twee scenario’s. Wat als de wijk overstapt op een gezamenlijk warmtenet? En wat als bewoners van de wijk hun woningen gaan verwarmen met een eigen elektrische warmtepomp? De studenten lieten zien welke en waar veranderingen in de wijk zouden kunnen komen, bijvoorbeeld waar de buitenunits van warmtepompen zouden komen.
Arno klein Goldewijk, manager warmtetransitie bij gemeente Apeldoorn: “De studenten kijken met een open en nieuwsgierige blik naar vraagstukken in de warmtetransitie. Die insteek maakt de samenwerking met Saxion zeer waardevol. Ze verassen de gemeente met hun uitkomsten en daar kunnen we van leren.”
Samenwerking
Samen hebben we één doel: een duurzame energietransitie. Dat doen we onder andere door kennis op te bouwen en instrumenten te delen met anderen. De samenwerking met Saxion helpt bij het onderzoek en het onderwijs. En geeft antwoorden op de vragen die we hebben over de energietransitie. Want de overstap van het gebruik van fossiele energie naar duurzame vormen van energie is ingewikkeld. Veel is nog onduidelijk. Met onderzoeken kunnen we stappen maken om meer kennis te ontwikkelen en deze te gebruiken in Apeldoorn. En door de samenwerking kunnen studenten stages op sociaal en technisch gebied lopen bij gemeente Apeldoorn.
Geert Nijzink, student Saxion: “We hebben veel kennis opgedaan over de warmtetransitie dankzij de mensen binnenin de gemeente Apeldoorn. Hopelijk hebben wij ons steentje bij kunnen dragen aan de warmtetransitie in de gemeente Apeldoorn.”
Onderzoek duurzame warmte
Op dit moment onderzoeken de gemeente en de woningcorporaties hoe De Maten kan overstappen op duurzame warmte. Eind 2024 gaat de gemeente hierover in gesprek met de verschillende buurten. Overstappen op duurzame warmte zal niet in alle buurten van De Maten op dezelfde manier gebeuren. Voor sommige buurten is een warmtenet de beste oplossing. In andere buurten past een elektrische warmtepomp beter.
Lees meer over de plannen voor De Maten.