Fotograaf: Rob Voss

Zonnepanelen zijn nog steeds een goed idee, al lijkt dat soms niet zo

Bij sommige energieleveranciers betaal je sinds kort terugleverkosten als je zonnepanelen hebt. Het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat alle stroomleveranciers dit gaan doen. Toch betalen zonnepanelenbezitters nog steeds minder voor hun stroom. Je verdient je investering dus wel terug. Het duurt alleen wat langer.

Berekenen van je terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen gaat van meer dingen afhangen. Het hangt af van de stroomprijs, terugleverkosten en extra netwerkkosten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een laadpaal.

Zo bereken je de terugverdientijd

Stroomprijs (vaste Stroomprijs x hoeveelheid KWH jaarlijks verbruik) + terugleverkosten* (terugleverprijs x hoeveelheid kwh per jaar die je teruglevert) + netwerkkosten


Aanschafkosten

*Terugleverkosten: Op de website van je energieleverancier kun je zelf zien of dat zo is en hoe hoog deze zijn.

Heb je een flexibel contract?

Bereken dan je gemiddelde stroomprijs op basis van je energierekening en je verbruik. Gebruik de gemiddelde stroomprijs voor de berekening van je terugverdientijd.

Weten hoeveel stroom je gebruikt? En hoe dit is verdeeld over het jaar?

Bekijk de jaarrekening van je stroomleverancier. Deze jaarrekening biedt een duidelijk overzicht van je stroomverbruik en hoe dit over het jaar verdeeld is. Bij het Energiepunt kun je bovendien gratis een verbruiksmonitor lenen. Dit apparaatje geeft inzicht in je verbruik, maar houd er rekening mee dat het slechts een momentopname is. Voor het beste overzicht over het hele jaar kun je het beste naar je jaarrekening bij je stroomleverancier kijken.

Overige tips bij de aanschaf van zonnepanelen

Energierekening omlaag zonder zonnepanelen

Twijfel je over investeringen in zonnepanelen? Denk dan eens na over het vervangen van elektrische apparaten door apparaten met een beter energielabel. Daarmee verlaag je het elektriciteitsgebruik en bespaar je op je energierekening. Of misschien is het isoleren van je woning een idee. Dat scheelt in de energiekosten omdat je minder gas verstookt.

En met eenvoudige aanpassingen kun je je zelfopgewekte energie optimaal inzetten:

  • Gebruik je opgewekte energie direct.
  • Zet de wasmachine en vaatwasser overdag aan en laad de elektrische auto op.
  • Zet deze apparaten na elkaar aan. Anders verbruik je waarschijnlijk meer stroom dan je opwekt.
  • Bekijk of het mogelijk is om opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij.
  • Schaf slimme apparaten aan met een beter energielabel.

Kijk voor meer tips op de website van Milieu Centraal.