Michel woont met zijn gezin in de wijk De Parken, één van de eerste vier wijken die door de gemeente is aangewezen om van aardgas over te stappen op duurzame warmte. Het is een oud huis uit 1908, zonder spouwmuren.
Michel woont met zijn gezin in de wijk De Parken, één van de eerste vier wijken die door de gemeente is aangewezen om van aardgas over te stappen op duurzame warmte. Het is een oud huis uit 1908, zonder spouwmuren.
“Met mijn vrouw en kinderen woon ik in een oud huis zonder spouwmuren uit 1908 in de wijk De Parken. We zijn klein begonnen met verduurzamen, maar hebben de smaak te pakken!”
Leeftijd Michel (50 jaar), Jacqueline & kids
Woont in De Parken, in een monumentaal pand.
Droom “Een elektrische auto en een thuisbatterij, zo kunnen we de zelfopgewekte stroom van de zonnepanelen nog beter benutten.”
Michel is communicatieadviseur, maar in zijn vrije tijd is hij samen met zijn gezin druk bezig met het verduurzamen van hun woning. “We begonnen klein, door alle lampen te vervangen door LED lampen. Daarna zijn we aan het isoleren geslagen. We hebben eerst de kap geïsoleerd en daarna voorzetmuren op de eerste verdieping geplaatst. Delen van het huis hadden al dubbelglas, maar er waren ook nog delen met enkel glas en glas-in-loodramen. Het dubbelglas was op twee plekken lek. Op de hele begane grond is inmiddels al het glas vervangen door HR++ glas. Om het karakteristieke effect te behouden hebben we de glas-in-loodramen vervangen door HR++ glas met glas-in-lood. Verder hebben we de vloer op de begane grond geïsoleerd en we hebben tochtgordijnen opgehangen bij de voordeur en de keukendeur. De vervanging van het glas en het isoleren van de vloer hebben we tegelijk gedaan zodat we subsidie kregen.”
Michel heeft nog heel wat wensen wat betreft het verduurzamen. “Nu zijn we bezig met zonnepanelen. Ook dat pakken we grondig aan! Onze volgende auto wordt waarschijnlijk een elektrische. Er moet dus ook een laadpaal komen. Uiteindelijk willen we onze keuken vernieuwen en gaan we over naar elektrisch koken. We denken nog na over een thuisbatterij, omdat er veel ontwikkelingen zijn op dat vlak. Het zou fantastisch zijn als je straks je auto als thuisbatterij kunt gebruiken. Dan pak je overdag de stroom van de zonnepanelen. Alle niet gebruikte energie sla je op in je auto en de auto levert in de avond de energie aan de woning. Dat lijkt mij ideaal! Zeker omdat wij veel thuiswerken. Voor al onze wensen moest eerst de meterkast aangepast worden. Dat is nu klaar.”
Voor iedereen is de motivatie om te verduurzamen verschillend. Michel geeft aan het voornamelijk vanuit maatschappelijke motivatie te doen. “Ik vind het goed om te zien dat veel mensen nu beseffen dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen. De één doet dit met een financiële reden: niemand wil een hoge energierekening. En de ander doet dit vanuit een meer maatschappelijke motivatie, zoals ik. Ik wil dat mijn kinderen in de toekomst ook nog van deze aarde kunnen genieten!”
Een dynamisch energiecontract betekent dat er dagelijks wisselende prijzen zijn voor gas en per uur wisselende prijzen voor stroom. Michel heeft een dynamisch energiecontract. “Omdat wij ook zo’n contract hebben, zetten wij via timers onze apparaten aan op momenten dat de stroomprijs het laagst is. Dat levert ons een fijne besparing op. En nog een tip: zet het geld dat je bespaart opzij en gebruik dat voor je volgende duurzame investering.”
Heb je ook een tip? Mail jouw idee!