Het onderzoek naar aardwarmte in de buurt van Apeldoorn gaat verder in 2024
Het SCAN-programma bestaat uit verschillende onderdelen. In 2020 tot 2023 is rondom Apeldoorn, seismisch onderzoek uitgevoerd. Daarmee werd meer bekend over aardlagen die aanwezig zijn in de ondergrond. De volgende fase van SCAN is een onderzoeksboring. In 2024 start SCAN met de voorbereidingen voor dit vervolgonderzoek. Daarmee leren we meer over de opbouw en samenstelling van de ondergrond bij Apeldoorn. En komt er meer duidelijkheid over de kansen om in de toekomst in Apeldoorn aardwarmte te kunnen gebruiken.
Dit is wat u als inwoner van Apeldoorn kunt verwachten van de onderzoeksboring
In 2024 zoekt SCAN vooral in het buitengebied en op bedrijventerreinen naar een geschikte plek om een onderzoeksboring te doen. Er zijn binnen het zoekgebied Apeldoorn-Deventer, twee mogelijke locaties gevonden. De ene locatie ligt in Voorst, de andere in Beemte Broekland. SCAN zoekt naar een locatie die zoveel mogelijk informatie over de ondergrond oplevert. Maar de plek moet ook aan andere eisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan bereikbaarheid, afstand tot bebouwing en zo min mogelijk hinder voor omwonenden.
SCAN informeert mensen en bedrijven in de omgeving van een onderzoekslocatie over hun plannen vóórdat zij met de onderzoeksboring beginnen. Op de website van SCAN vind je meer informatie over de onderzoeken en antwoord op je vragen.
Geen productielocatie
De onderzoeksboring is alleen bedoeld om meer kennis op te doen over de ondergrond. Het winnen van aardwarmte, dus het toepassen van aardwarmte voor verwarming, valt niet onder dit onderzoek. Aan een locatie en een boring voor onderzoek worden andere eisen gesteld dan aan een winningslocatie. Het onderzoek duurt ongeveer een half jaar. Daarna wordt alles weggehaald en opgeruimd en wordt de locatie in oorspronkelijke staat hersteld.
SCAN onderzoekt de ‘witte vlekken’ in de Nederlandse ondergrond
In sommige delen van Nederland is de ondergrond al goed in kaart gebracht, omdat hier bijvoorbeeld olie of gas werd gevonden. In grote delen van het land is er echter minder bekend over de ondergrond. Het SCAN programma doet nu onderzoek in deze ‘witte vlekken’. Het programma wordt uitgevoerd door EBN en samenwerking met TNO met een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zo kan de Rijksoverheid nauwkeuriger inschatten of de winning van aardwarmte in de toekomst mogelijk is, en waar dat kan.
SCAN brengt de dikte en de ligging van aardlagen in beeld. Met een onderzoeksboring kan er bijvoorbeeld ook gekeken worden naar de doorlatendheid van de lagen en de temperatuur van het daar aanwezige water. Dit is belangrijk voor de winning van aardwarmte en dat onderzoekt SCAN ook in de buurt van Apeldoorn.
Meer informatie over de onderzoeken en antwoord op je vragen kun je vinden bij SCAN