Windturbines leveren, net als zonnepanelen veel duurzame energie. Windturbines en zonnepanelen vullen elkaar goed aan, want het waait vaak als de zon niet schijnt en ook ’s nachts kunnen windturbines energie opleveren. Maar windturbines hebben een grote invloed op het landschap en de mensen en dieren die er wonen.
De Provincie heeft eind 2022 besloten de komende jaren geen grote windturbines toe te staan op en direct rondom de Veluwe. Dit heeft te maken met de bescherming van een roofvogel: de wespendief. De kans is daardoor klein dat er in de gemeente Apeldoorn grote windturbines vóór 2030 komen. Misschien zijn er tegen die tijd nieuwe mogelijkheden waardoor windturbines en de wespendief samen kunnen gaan. Dit onderzoekt de provincie en daar is de gemeente bij betrokken. Dat doen we samen met andere gemeenten in de regio Stedendriehoek. Gebieden waar turbines volgens de gemeente dan het beste kunnen komen, staan in de Omgevingsvisie. Bijvoorbeeld langs de snelwegen A1 en A50.
Op dit moment staat de gemeente kleine windturbines toe, als ze een as-hoogte hebben van maximaal 15 meter. Dit kan voor particuliere grondeigenaren of bewonersinitiatieven interessant zijn. Ben je geïnteresseerd in een kleine windturbine? Wil je weten wat de regels en voorwaarden zijn om kleine turbines te plaatsen? Je vindt meer informatie in het ‘Beleidskader Kleine Windturbines’ (pdf, 716 kB).
Heb je een bedrijf of een instelling? En wil je een kleine windturbine plaatsen? Kijk dan voor de regelgeving en eventuele subsidies op de website van de RVO.