Jury Energy Awards: “Gasbesparing van 40%: dit is geen klein bier!”

Dat grootverbruikers van energie kunnen bijdragen aan verduurzaming, dat bewijst VDL Weweler. Bij het maken van luchtveersystemen voor trailers en vrachtwagens bewerken zij staal dat tot hoge temperaturen wordt verwarmd. Dat kost enorm veel energie. Het energieverbruik hebben ze drastisch kunnen verminderen. Daarom won VDL Weweler de eerste prijs tijdens de laatste Energy Awards in Apeldoorn.

VDL Weweler

Wat: Maakt luchtveersystemen voor vrachtwagens

Waar: Apeldoorn, bedrijvenpark Ecofactorij

Wie: Robin van Loo

Droom: “Met deze stap hopen we een bijdrage te leveren aan de verduurzaming waar we als industrie voor staan.”  

Het bewerken van staal gebeurt onder een temperatuur van wel 1000 tot 1200 graden. In de afgelopen 10 jaar is het productieproces volledig vernieuwd. VDL Weweler gebruikte naar schatting 3,5 miljoen m3 gas per jaar. In de afgelopen jaren is dit al enorm verlaagd tot 900.000 kuub gas. Voorheen werd het product meerdere keren opgewarmd, nu vinden alle bewerkingen plaats uit één opwarming, door een elektrische inductieoven. Memorabel in 2024 is dat de gasoven niet meer nodig is voor een tweede keer opwarmen in het productieproces. Dat levert een  extra gasbesparing op van zo’n 40%.

Naast besparingen in het productieproces, maakt VDL Weweler ook het eindproduct steeds lichter. Er is minder materiaal nodig en dat betekent minder staalproductie, minder opwarming en een lichter transport. Dus ook nog eens minder CO2-uitstoot. Het bedrijf heeft als doel dat het eindproduct volledig recyclebaar wordt.

 

VDL Weweler wint Energy Award 2024
VDL Weweler winnaar Energy Award Apeldoorn 2024 Fotograaf: Peter Lous

Continue verduurzaming op de Ecofactorij

Door de vestiging op de Ecofactorij maakt het bedrijf ook onderdeel uit van een lokale energiegemeenschap. Zij balanceren de opwek, levering en gebruik van energie onderling tussen alle bedrijven op het bedrijventerrein. Robin van Loo: “Onze warmtebehandelingen van het staal doen we in zoutbaden die elektrisch verwarmd worden. Het energiesysteem van 'de Ecofactorij' stuurt de temperatuur. Als er een overschot aan energie is, stoken we de baden hoger op. Bij slecht weer stoken we minder. Zo werken de zoutbaden ook gedeeltelijk als warmteopslag.” Met zonnepanelen wekt het bedrijf jaarlijks bijna 1 MW vermogen; dat wekt bijna 1000MWh op = 1GWh op. Ook deze opwek is regelbaar. “We doen alles stapsgewijs en blijven door ontwikkelen.”

Robin van Loo
“We zijn een grootverbruiker van energie, maar dankzij onze kennis, kunde en onderzoek hebben we een enorme besparing weten te realiseren.”

Energiepunt voor ondernemers

Als jouw bedrijf ook wil beginnen met verduurzamen of als je zoekt naar onafhankelijk advies en tips voor de volgende stap.

Ga naar het Energiepunt voor ondernemers

Juryrapport

“Hun CO2 -vermindering is gigantisch en de weg ernaartoe is technisch grensverleggend.”, aldus de jury van de Energy Awards 2024. “Zij leveren een flinke prestatie  die is te zien in het productieproces. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren grote stappen gezet en risico’s durven nemen. Het is een mooi voorbeeld in de technische branche. Hun acties zijn een goed voorbeeld voor de industrie, die de meeste meters moet maken als het gaat om CO2-besparing. Dat ze aangesloten zijn bij een lokaal energienet (gesloten distributiesysteem) is ook congestieverzachtend.”