In januari zijn alle wijkbewoners van De Maten uitgenodigd om langs te komen bij een van de buurtbijeenkomsten over duurzame warmte. Ruim 900 mensen bezochten de bijeenkomsten en gaven aan wat zij belangrijk vinden bij deze overstap.
Buurtbewoners konden vragen stellen over in welke stappen de gemeente toewerkt naar duurzame warmte en wanneer erover besloten wordt. Ook was er uitleg over de techniek achter de verschillende warmteoplossingen voor De Maten: een gezamenlijk warmtenet of individuele warmtepompen. Het Energiepunt en energiecoöperatie deA gaven advies over isoleren, verduurzamen en beschikbare subsidies.
Belangrijke thema’s
In persoonlijke gesprekken gaven mensen hun zorgen, aandachtspunten en ideeën mee aan de gemeente. Uit de gesprekken komt naar voren dat bewoners van De Maten vooral de betaalbaarheid van nieuwe apparatuur en de energierekening belangrijk vinden. Ook hebben buurtbewoners zorgen over elektriciteitstekorten en het tekort aan monteurs voor installatie en onderhoud. De uitkomsten van de buurtbijeenkomsten worden besproken met de meedenkgroep.
Meedenkgroep
De meedenkgroep van 50 wijkbewoners denkt in zes bijeenkomsten intensief mee met de gemeente over het plan voor de overstap naar duurzame warmte. De groep is een goede afspiegeling van de bewoners van De Maten. De meedenkgroep denkt onder andere mee over de criteria waaraan de duurzame warmteoplossing moet voldoen.
Van aardgas naar duurzame warmte
De Maten gaat in de toekomst van het aardgas af en stapt over op duurzame warmte. Dat gebeurt niet zomaar. De komende tijd gaat de gemeente met bewoners van de wijk in gesprek over hoe we dat mogelijk kunnen maken. Samen maken we een plan voor de overstap naar duurzame warmte. In 2026 is het plan klaar.
Meer lezen? Ga naar energievanapeldoorn.nl/dematen