De Maten is een van de eerste Wijken van de Toekomst in Apeldoorn. Het is een grote wijk met maar liefst 11.000 gebouwen. Die gaat niet in één keer over op duurzame warmte. Ook gebeurt het niet overal op dezelfde manier.
De Maten gaat van het aardgas af en stapt over op duurzame warmte. Wat betekent dit voor mij?
De Maten is een van de eerste Wijken van de Toekomst in Apeldoorn. Het is een grote wijk met maar liefst 11.000 gebouwen. Die gaat niet in één keer over op duurzame warmte. Ook gebeurt het niet overal op dezelfde manier.
De Maten is 1 van de 4 eerste wijken in Apeldoorn die van het aardgas afgaat.
We gaan samen aan de slag voor duurzame warmte
Warmtenet en warmtepomp zijn goede opties om verder uit te werken.
Samen werken we aan een wijkuitvoeringsplan.
De keuze voor de duurzame warmteoplossing wordt gemaakt door de gemeente.
Aan de slag met de uitvoering.
De eerste buurten in De Maten hebben duurzame warmte.
Eerst komt er onderzoek naar welke duurzame warmte er geschikt is voor de buurten. Dat kan bijvoorbeeld een warmtenet zijn, voor een hele buurt of een groep huizenblokken. Maar het kunnen ook oplossingen per woning zijn, zoals een warmtepomp. Om over te gaan op duurzame warmte is het nodig om alle woningen en gebouwen voldoende te isoleren.
Samen met de woningcorporaties en andere organisaties worden de buurten gekozen die van start gaan. Daarna kunnen deze buurten aan de slag om woningen op de juiste techniek en manier van verwarmen voor te bereiden. En om ook echt over te gaan op duurzame warmte.
Dat gebeurt niet zomaar. De komende tijd gaat de gemeente met bewoners van de wijk in gesprek over hoe we dat mogelijk kunnen maken. Samen maken we een plan voor de overstap naar duurzame warmte. In 2026 is het plan klaar. Daarna duurt het nog minimaal 8 jaar voordat het aardgas uit de wijk zal verdwijnen.
Je woning (extra) isoleren of verduurzamen is altijd een goed idee. Het helpt direct om energie en kosten te besparen.
Gemeente Apeldoorn werkt voor de overstap naar duurzame warmte in De Maten samen met bewonersgroep De Energieke Maten, woningcorporaties Woonmensen, Ons Huis, De Goede Woning en Mooiland en netbeheerder Liander.
De overstap naar duurzame warmte gebeurt natuurlijk samen met de mensen in de wijk. De gemeente Apeldoorn helpt bewonersgroepen, buurten, VvE’s en gebouweigenaren bij nieuwe goede ideeën op het gebied van duurzaamheid.
Woon je in De Maten? Dan kan je op verschillende manieren meedenken over de overstap naar duurzame warmte. Zo zijn er straatgesprekken, enquêtes en buurtbijeenkomsten. Je wordt hierover per post, via de website en via de Wijkkrant De Maten op de hoogte gehouden.
Een meedenkgroep van 50 wijkbewoners denkt in zes bijeenkomsten intensief mee met de gemeente over het plan voor de overstap naar duurzame warmte. De groep is een goede afspiegeling van de bewoners van De Maten. Zo zijn alle buurten vertegenwoordigd. 58% van de deelnemers heeft een koopwoning, 35% een sociale huurwoning en 7% een particuliere huurwoning. De meedenkgroep denkt onder andere mee over de criteria waaraan de duurzame warmteoplossing moet voldoen.
Bekijk de veelgestelde vragen over duurzame warmte in De Maten