Afbeelding: Vecteezy

Windenergie

Windturbines zijn een goede bron van duurzame energie. Ze werken goed samen met zonnepanelen. Als de zon niet schijnt, waait het vaak wel. En windturbines kunnen 's nachts energie opwekken. Dit verhoogt de energiezekerheid. Maar windturbines hebben ook nadelen. Ze zijn groot en veranderen hoe het landschap eruitziet.

Grote windturbines: pas na 2030

De provincie Gelderland heeft besloten dat er tot 2030 geen grote windturbines mogen komen op en rond de Veluwe. Dit is om een bijzondere roofvogel te beschermen: de wespendief. Daarom is de kans klein dat er voor 2030 grote windturbines in de gemeente Apeldoorn komen.

Misschien zijn er na 2030 nieuwe mogelijkheden. Dan kunnen windturbines en wespendieven misschien wel samengaan. De provincie onderzoekt dit. De gemeente Apeldoorn helpt daarbij. We doen dit samen met andere gemeenten in de buurt.

Als er later toch grote windturbines kunnen komen, weten we al waar ze het beste kunnen staan. In de plannen van de gemeente staan deze plekken. Bijvoorbeeld langs de snelwegen A1 en A50.  

Blijf op de hoogte van duurzame energie in Apeldoorn

Wil je alles weten over de energietransitie in Apeldoorn? Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je ontvangt het laatste nieuws en tips over energie besparen en verduurzamen.

Aanmelden

Kleine windturbines: nu al mogelijk

Kleine windturbines mogen nu al wel in Apeldoorn. De as mag niet hoger zijn dan  15 meter. Dit kan interessant zijn voor mensen die zelf grond hebben. Of voor groepen bewoners die samen iets willen doen.

Wil je weten of jij een kleine windturbine thuis mag plaatsen? En wat de regels zijn? Kijk dan in het 'Beleidskader Kleine Windturbines'. Daar staat alles in wat je moet weten.

Heb je een bedrijf en wil je een kleine windturbine? Kijk dan ook op de website van RVO. Daar vind je informatie over regels en misschien wel geld dat je kunt krijgen. Of neem contact op met het Energiepunt voor Ondernemers.