Hoe maak je van een oude woning een duurzaam en comfortabel thuis? Vivianne en Bram laten zien hoe isoleren het verschil maakt.  Fotograaf: Peter Lous

Vivianne: “Circulair en biobased verbouwen maakt klussen veel leuker.”

Je huis verduurzamen is één ding, maar wat als je ook nog eens kiest voor natuurlijke en hergebruikte materialen? Vivianne en haar man Bram gingen de uitdaging aan. En dat pakt heel verrassend uit! Veel vooroordelen over natuurlijk bouwen bleken helemaal niet te kloppen.

Vivianne Heijkoop

“Bij verduurzamen hebben we meer aan elkaar inspireren dan aan regels opleggen.”

Wie: Vivianne en Bram 

Wonen: in een woning uit 1920 in Kayersmolen-Noord

Droom: Zo natuurlijk en circulair mogelijk verbouwen

Vivianne: “Mijn man Bram en ik kochten ruim twee jaar geleden een oude arbeiderswoning uit 1920. Het is één van de twaalf huizen aan de rand van waar vroeger de Koldewijn papierfabriek stond, aan Kanaal Zuid in Apeldoorn. De huizen hebben lang op de slooplijst gestaan. Toch zijn ze blijven staan. Toen we het kochten, bestond het huis alleen maar uit stenen muren, houten vloeren en een houten dak. Er was dus vrijwel niks aan gedaan. Voor ons was dat een voordeel, want daarmee hadden we alle ruimte om het huis helemaal naar onze zin te maken. We kregen meteen ideeën voor een andere indeling.

Wooncomfort

Het slopen doen we met beleid. Alle materialen een tweede leven geven, daar gaan we voor. Daarna komt de volgende stap: het isoleren van vloer, dak en muren. Daarbij kijken we niet alleen naar isolatiewaarden, maar ook naar wat we belangrijk vinden in ons wooncomfort. Isoleren doen we niet alleen om de warmte binnen te houden, maar we willen ook in de zomer een koel huis en het vocht beter kunnen regelen. Dat was de basis voor het kiezen van het materiaal.

Knuffelbare isolatie

Dat materiaal werd houtvezel en schapenwol. Vivianne: “Dat was wel wat duurder, maar doordat we op andere plekken hergebruikt materiaal inzetten, hielden we geld over. Houtvezelwol is net zo duur als glas- of steenwol. En we kregen subsidie, dat hielp ook. Bijkomend voordeel is dat schapenwol heel knuffelbaar is. Je hoeft bij het klussen geen mondkapjes en beschermende kleding te dragen. Dat maakt klussen ook een stuk leuker!

Geen airco nodig door lemen muren

De muren hebben we afgewerkt met leem. Dat kan je heel goed zelf aanbrengen. Foutjes kun je goed herstellen, door het weer nat te maken. En het is fijn materiaal, om mee te klussen en om in te wonen. De vochtregulatie in huis is veel beter. We hebben een veel minder droge huid. En we hebben in de zomer geen airco nodig.

poseren met isolatiemateriaal
Met behulp van subsidies hoeft het gebruikte duurzame isolatiemateriaal echt niet altijd duurder te zijn. Fotograaf: Peter Lous
Muren
De muren in de woning zijn afgewerkt met leem. Dit is fijn materiaal om mee te klussen én het zorgt voor een betere vochtregulatie in huis. Fotograaf: PeterLous
Vivianne Heijkoop
“Wist je dat de totale CO2-uitstoot van je huis voor de helft zit in de bouw ervan?”

Helft CO2 uitstoot tijdens de bouw

Bij verduurzamen denken we vaak alleen aan het verlagen van stookkosten en aardgasvrij wonen. Maar wist je dat de totale CO2-uitstoot van je huis voor de helft zit in de bouw ervan? Met andere woorden: de impact op CO2 bij het bouwen van je huis is net zo groot als wat je stookt in de 50 jaar dat je er woont. Energie-uitstoot is breder dan alleen je stookkosten. Dat was voor ons de grootste drijfveer om natuurlijk en circulair te gaan verbouwen.

Veel geleerd

Bram en ik hebben beide een achtergrond als architect. Die voorkennis maakte het voor ons wel gemakkelijker om hieraan te beginnen. Zo’n verbouwing is goed te doen, als je je erin verdiept. Ook zijn er aannemers die op deze manier werken, al zitten die wel ver van tevoren volgepland. We hebben veel zelf uitgezocht. Daar hebben we een hoop van geleerd. Veel vooroordelen blijken helemaal niet te kloppen: lang niet alle natuurlijke materialen zijn duurder. En het is echt niet zo dat de materialen voortijdig wegrotten.

Overtuigen

We hebben onze timmerman soms echt moeten overtuigen dat natuurlijke materialen net zo goed zijn. Zo hebben we stalen schroefpalen als fundering, zodat we geen beton hoefden te gebruiken. De leverancier kwam bij de timmerman een presentatie geven. Nu ziet hij zelf ook dat er prima duurzame alternatieven zijn. Een mooie bijvangst! Want we kunnen elkaar beter inspireren in verduurzamen, dan dat we regels krijgen opgelegd.   

Het huis van Vivianne en Bram is nog niet klaar. Uiteindelijk gaat het nog twee jaar duren. Vivianne: “Het kan vast sneller, maar we willen ook nog leuke dingen blijven doen”. Nieuwsgierig naar het vervolg? Volg Vivianne en Bram op Instagram: @hethuisdatleeft. En wil je zelf aan de slag, dan heeft Vivianne een handig stappenplan. Kijk op www.hethuisdatleeft.nl/stappenplan.

foto voor huis
Wil je op de hoogte blijven van de verbouwen van Vivianne en Bram? Bekijk hun Instagram pagina @hethuisdatleeft ! Fotograaf: Peter Lous

Subsidies

Wil jij ook verduurzamen?

Bekijk hier onze duurzaamheid subsidies

Tips van Vivianne

  • Wees creatief en niet bang om aan te pakken. Als je je erin verdiept, ontdek je hoeveel er wél kan
  • Hou het simpel. Zo blijft het overzichtelijk en prima betaalbaar
  • Kijk naar de lange termijnvoordelen van duurzame materialen. Schapenwol doet bijvoorbeeld veel meer dan alleen isoleren. Bezuinig niet op de verkeerde dingen
  • Kijk verder dan de bouwmarkt. Bij de lokale houtzagerij bijvoorbeeld is veel gebruikt hout te vinden
  • Doe het! Circulair en biobased verbouwen maakt klussen veel leuker

Heb je ook een tip? Mail jouw idee!